Brunei - Læs om landets historie og geografi - Lex (2024)

Brunei - Læs om landets historie og geografi - Lex (1)

Faktaboks

Etymologi
Navnet Brunei er malajisk og kommer af det ældre Barunai, som kommer fra hindi Barūṇāī af oldindisk Varūṇāī 'som hører til havguden Varuna’, afledt af Varūṇa- 'havets, flodernes, vandets og luftens gud'. Ordet Varūṇa- kommer måske af protoindoeuropæisk *worusno-, afledning af *wers- 'regn' og beslægtet med græsk ūranós ‘himmel’. Det var oprindeligt betegnelsen for hele øen Borneo, hvis navn har samme oprindelse som Brunei.

Officielt navn
Brunei, Negara Brunei Darussalam

Dansk navn
Brunei

Styreform
enevældigt monarki/sultanat

Hovedstad
Bandar Seri Begawan

Indbyggertal
430.000 (folketælling, 2021)

Areal
5270 km²

Indbyggere pr. km²
82 (2019)

Officielt/officielle sprog
malajisk (officielt), engelsk, kinesiske dialekter

Religion
muslimer (officiel religion) 78,8 %, kristne 8,7 %, buddhister 7,8 %, andre (heriblandt områdets oprindelige trosretninger) 4,7 % (2011)

Nationaldag
uafhængighedsdagen den 23. februar (1984)

Statsoverhoved
Sultan og premierminister sir Hassanal Bolkiah (siden den 5. oktober 1967); monarken er både statsoverhoved og regeringschef.

Møntfod
brunei-dollar

Symbol
den royale parasol

Valutakode
BND

Nationalsang
Allah Peliharakan Sultan ('Gud velsigne Hans Majestæt')

Engelsk navn
Brunei, Brunei Darussalam

Uafhængighed
den 1. januar 1984 (fra Storbritannien)

Befolkningssammensætning
malajer 65,7 %, kinesere 10,3 %, andre 24 % (2019)

BNP pr. indb.
186.588 kr. (2017)

Middellevetid
mænd 73,8, kvinder 76,2 år (2015)

Indeks for levevilkår, HDI
0,845 (2018)

Indeks for levevilkår, position
43 (2018)

CO₂-udledning pr. indb.
21,8 ton (2014)

Internetdomænenavn
.bn
Brunei - Læs om landets historie og geografi - Lex (2)

Brunei - Læs om landets historie og geografi - Lex (3)

Brunei - Læs om landets historie og geografi - Lex (4)

Brunei er et selvstændigt islamisk sultanat på Nordvestborneo. Landet er delt i to enklaver, begge omgivet af den malaysiske delstat Sarawak. Brunei har en betydelig olie- og gasproduktion, og målt i BNP pr. indbygger er det et af verdens rigeste lande.

Sultanen har enevældig magt, og formelt set er landets nationale formue hans personlige ejendom; han er dermed en af verdens rigeste mænd med en formue, som anslås til 30-40 milliarder dollars.

Nationalflag

Flaget er udviklet i løbet af 1900-tallet. En helt gul dug var sultanens flag, men i 1906 tilføjedes den diagonale hvide og sorte stribe som en markering af den britiske protektion. I 1959 blev flaget officielt fastsat, og statsemblemet, hvis hovedfigur er den islamiske liggende halvmåne, blev indsat.

Geografi

Befolkningen bor især i kystområdets byer og består fortrinsvis af malajer (ca. to tredjedele) og kinesere (ca. 15 procent). Oprindelige stammefolk, som lever af traditionelt svedjebrug i det indre af landet, udgør den resterende lille del.

Landbrug optager kun 5 procent af arealet, og 80 procent af fødevarerne importeres. Bortset fra svedjebruget drives landbrug især som bierhverv. De vigtigste afgrøder er ris, kokos, maniok og forskellige animalske produkter.

Helt dominerende for landets økonomi er olie- og gassektoren. Olie- og især gasproduktionen bidrager med 50 procent af BNP. Produktionen foregår off shore i Det Sydkinesiske Hav og varetages af Royal Dutch Shell i et joint venture med sultanen. Naturgassen nedkøles og eksporteres som flydende gas; Japan aftager næsten hele produktionen.

Industrisektoren er lille og især knyttet til olie og gas. Lønomkostningerne i det velhavende Brunei er, set i sydøstasiatisk sammenhæng, høje i forhold til arbejdskraftens kvalifikationer. Bygge- og anlægsvirksomheden har været meget stor, men blev bremset af lave oliepriser i 1980'erne og 1990'erne. Den offentlige servicesektor er betydelig; malajer foretrækkes til disse hverv, mens kineserne især er beskæftiget i olie-, bygge- og anlægssektoren samt i handel.

Den store nationale formue er især anbragt i langfristede statsgældspapirer fra OECD-landene. Sammen med eksportindtægterne finansierer det årlige afkast fra disse investeringer de offentlige udgifter, herunder et udbygget social-, sundheds- og uddannelsessystem. Der findes således ikke personlig indkomstskat i Brunei, og importtold er uden betydning.

Natur. Størstedelen af Brunei er tropisk regnskov og sumpede kystområder; nedbøren varierer fra 2500 mm ved kysten til 3800 mm i indlandet. Infrastrukturen afspejler lokaliseringen af befolkning og produktion; vejnettet er ikke omfattende og helt koncentreret til kystregionen.

Historie

Bruneis fortræffelige havn spillede en handelsmæssig rolle som midtpunkt i et rige på Nordborneo, allerede før det blev en del af det hinduistiske Majapahitrige (1294-ca. 1479). Fra 1400-tallet begyndte islam at brede sig ud over hele den malajiske verden, og Brunei blev centrum for de islamiske købmænds virke, især efter at portugiserne i 1511 havde indtaget Malacca. Bruneis rajah (fyrste) konverterede til islam og begyndte en større missions- og erobringsaktivitet, som bragte Nordvestborneo og Suluøerne under hans herredømme. I midten af 1500-tallet sluttede Portugal traktat med Brunei, som lå på passagen nord om Borneo til De Østindonesiske Øer. Efterhånden satte spanierne fra Filippinerne en stopper for Bruneis ekspansion østpå.

Fra 1841-1881 afstod sultanen af Brunei områderne Sarawak og Sabah til europæiske privatpersoner og måtte indgå traktater med Storbritannien. I 1888 kom sultanatet under britisk beskyttelse; i 1906 blev det et protektorat med en britisk resident som sultanens øverste rådgiver på alle områder.

Brunei blev besat af Japan 1941-1945. Rige forekomster af olie, som havde været kendt før 2. Verdenskrig, blev efter krigen forudsætning for en ny status for Brunei som nationalstat. I modsætning til Sarawak og Sabah, som begge blev stater i Malaysia, foretrak sultanen af Brunei et selvstændigt land under britisk beskyttelse (1979). I 1984 trak England sig dog definitivt ud af området. Bruneis mål er at opnå fuldt medlemskab i de regionale sydøstasiatiske samarbejdsorganisationer, og i 1984 blev landet medlem af ASEAN. Brunei oplevede en økonomisk tilbagegang under 1990'ernes lave olie- og gaspriser. Krisen blev skærpet, da sultanens bror med tvivlsomme forretninger udløste en større økonomisk skandale med milliardtab. Stigende gaspriser har dog forbedret økonomien siden 1999.

Brunei regeres enevældigt af sultanen, Hassanal Bolkiah (f. 1946), men i 2004 blev der åbnet et parlament med medlemmer udnævnt af sultanen. Forfatningen rummer desuden mulighed for valgte medlemmer, men der er ikke (2014) blevet sat noget tidspunkt for et valg.

I 2014 bestemte landet at indføre islamisk lovgivning (sharia).

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

Fagansvarlig for Sydøstasien

Johannes Schmidt

adjungeret lektor, Aalborg Universitet

Brunei - Læs om landets historie og geografi - Lex (2024)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Merrill Bechtelar CPA

Last Updated:

Views: 5684

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Merrill Bechtelar CPA

Birthday: 1996-05-19

Address: Apt. 114 873 White Lodge, Libbyfurt, CA 93006

Phone: +5983010455207

Job: Legacy Representative

Hobby: Blacksmithing, Urban exploration, Sudoku, Slacklining, Creative writing, Community, Letterboxing

Introduction: My name is Merrill Bechtelar CPA, I am a clean, agreeable, glorious, magnificent, witty, enchanting, comfortable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.